TIPS INFÖR NYÅR!

Nyår närmar sig med stormsteg och det är en oerhört skräckfylld tid för många av våra djur; vilda som tama och det är även en hel del människor som lider något fruktansvärt. Och varje år läser man i tidningar, på facebook, ser på tv; om bortsprungna hundar, hästar som flytt i panik, dräktiga kor som aborterar sina kalvar panik etc., etc.
Och alla inlägg med bilder, filmer och texter på djur av olika slag med panikångest, apati, skräckslagna & stirriga blickar, hässjande andetag, hyperventilerade, skyhög puls och hjärtat som slår onormalt fort. Djurägare som tillbringar hela kvällen och natten i ett mörkt, så ljudisolerat rum som möjligt, med sin älskade stackars rädda vän för att ta sig genom kriget som pågår där ute, och det enda som man hoppas är att djuret återhämtar sig så gott det går efteråt. För det finns ju dem som aldrig blir som vanligt igen, utan lägger på sig rädslor och andra problem för resten av livet, det finns till och med dem som faktiskt dör.
Lägg då till alla skador mot hus, byggnader och människor som sker varje år.. För nu så det ju till och med så att raketerna och smällarna har blivit vapen, som används för att skjuta mot människor, djur och byggnader, det är helt sinnessjukt hur långt det har gått.

Och så sitter de som bestämmer och tycker att det är så fint med fyrverkerier, inte ska väl vi bryta en sådan fin tradition.. De pratar mycket om hur viktigt det är att tag i alla miljöfrågor, för vår planet mår inte bra.. Men när det kommer till fyrverkerier och nyår, då är det inte så viktigt längre tydligen för då kan man skjuta upp miljontals pengar rätt upp rök som skulle kunna användas för just miljöfrågorna.. Och kvar på marken ligger resterna, skiten, gifterna, föroreningarna..

Det är väldigt glädjande att fler och fler kommuner har vaknat upp och tar till åtgärder och förbud, fler och fler butiker säljer inte längre skiten, men det är en bra bit kvar innan vi är i mål. Och i mål kanske vi aldrig kommer heller, vi kanske aldrig får ett totalförbud tyvärr. Men om det åtminstone kunde vara tidbegränsat, att det endast fick skjutas mellan tolvslaget och två timmar framåt eller ännu bättre (bortsett från ett totalförbud), att endast vissa personer fick använda pyrotekniska medel som ex. polis, så skulle det i alla fall hjälpa många mycket mer, då kunde man förbereda på ett helt annat sätt.
Tyvärr så hjälper det ju inte alla vilda djur som inte kan ta skydd någonstans, naturen skulle fortfarande ta stor skada, det skulle fortfarande ske olyckor och många djur skulle ändå ha dödsångest, men det skulle i alla fall bli lite bättre.

Vi kan bara göra så gott vi kan, vi kan fortsätta sprida information för de som inte förstår, vi kan försöka påverka våra politiker och kanske når vi i alla fall någon, kanske det ändrar någons inställning till fyrverkerier och det är ett steg i rätt riktning.
Men den absolut viktigaste uppgiften vi har, det är att skydda och hjälpa våra djur samt nära och kära som lider, under denna tid som nu är här..

Så här kommer lite tips inför nyår!


  • Ha hunden kopplad hela tiden!
    Bor man i ett område där det skjuts i tid och otid, så vet man aldrig när nästa smäll kommer. Har man otur så smälls det oregelbundet under flera veckors tid både innan och efter nyår. Och råkar man vara ute just då med hunden och den blir rädd, så kan den i alla fall inte fly fältet. Även en hund som inte har reagerat innan kan bli rädd helt plötsligt, så ta det säkra före det osäkra. Ha den inte lös under denna tiden. Åk i såfall ut på landet, ut i skogen där det inte skjuts, om hunden behöver få sträcka ut lös lite eller få komma ut på en längre tur.
  • Lite annat att tänka på; en äldre hund som börjar bli lite senil, få lite sämre hörsel och/eller syn och även en tik som löper, är på väg in eller precis har slutat kan ibland vara lite extra känsliga för diverse saker som t. ex ljud än vad de varit innan/brukar vara så där kan det vara extra viktigt att inte utsätta dem för onödiga belastningar. Och om en hund tillfälligt har ont i sina öron, eller har en tillfälligt sämre dagsform eller har stresspåslag i kroppen, så kan varje minsta grej eller ett ljud/ljussken vara det där som får hunden att reagera för första gången om den inte gjort det innan. Och självklart har en hund som är skottfast, har bra nerver och är mentalt stark, mycket bättre förutsättningar att klara av smällarna än en osäker, ljudkänslig, vek hund, men det är ändå ingen självklarhet att den aldrig kommer att reagera!
  • Ta ALDRIG med hunden ut och titta på fyrverkerierna!
    Du kan förstöra den för all framtid. Detta kan tyckas självklart men varje år läser man kommentarer som; att de har haft med hunden ut, att de är skottfasta, har bra nerver, att det är bra att ur träningssynpunkt.
    NEJ, och åter nej! Utsätt inte hunden för detta, eller dig själv som kanske hädanefter får ta hand om din livrädda hund och se hur dåligt den mår. Det är inte värt det!
  • Om möjlighet finns, åk ut på landet och se om det finns något bra övernattningsställe där. Åk med fördel ett par dagar/en dag innan nyårsafton. Boka in en hotellnatt på t. ex Arlanda eller andra flygplatser, de brukar ordna speciella paket för djuren just då. Där smäller det inte, men det kostar ju lite såklart. Men vad gör man inte för sin bästa vän..
  • Se till att ta långa promenader dagarna innan samt på morgonen/förmiddagen på nyårsafton, för att sen endast ta korta rastningsrundor ju längre dagen går. Ju längre in på kvällen man kommer desto mindre ska man ta ut sin hund. Och för de som har hästar, kor, får etc., se till att stänga in dem inomhus om så går, och var gärna där och stötta dem genom natten!
  • Stimulera hunden mentalt (gäller ju även katter etc.) med olika nosarbeten, problemlösningar, balans & kroppskontroll, tricks, shejping etc. (läs våra två tidigare inlägg om tips på olika aktiveringsövningar både inne och ute), så att de blir ordentligt trötta och fått använda, nos, kropp och hjärna. En trött, nöjd och stimulerad hund klarar lättare av saker som är jobbiga än en hund som är rastlös, understimulerad och har spring i benen.
  • Det finns receptfria preparat som kan hjälpa en orolig hund, som t. ex adaptil halsband och adaptil doftavgivare som man sätter i ett kontaktuttag. Detta är preparat med lugnande feromoner i  som kan motverka att hunden går upp i stress och som höjer deras toleranströskel. Dessa kan man köpa på apoteket och man ska börja redan nu innan jul för att få bästa effekt. Alla hundar blir inte hjälpta av detta, men kan  vara värt att prova. Zylkene är ett naturligt kostillskott som hjälper till att minska stress hos hundar och katter och kan med fördel användas ihop med adaptil för bättre effekt.
  • Något annat som kan fungera är thundershirt eller bodywrap, som är ett åtsittande täcke som kan ge en lugnande effekt genom det milda trycket över bålen. Detta täcke låter man hunden ha på sig under själva nyårstimmarna.
  • Det finns även receptbelagda preparat som veterinär skriver ut, för de allra räddaste hundarna, men se till att börja med det i god tid innan smällandet börjar. Det måste också testas på hunden bra tag innan för att se vilken effekt det ger.
  • Förbered en plats i hemmet där det är minst ljusinsläpp och där det tränger genom minst ljud. Gör i ordning en plats där den kan söka skydd, som t. ex en öppen bur med filt över. Se till att skapa positiva associationer där i god tid, så att hunden känner sig trygg. Dra för gardiner/persienner men ha ljuset tänt så att ljusskenen utifrån syns mindre. Stäng dörrarna och sätt på hög musik/tv som lugnar hunden men som dämpar ljudet från smällarna.
  • Stimulera hunden en stund innan tolvslaget med t. ex ett gott märgben från frysen eller en kong med fruset färskfoder i. Eller kanske ett aktiveringsspel med matkulor i. Så att den är upptagen med något när det körs igång ordentligt på utsidan. En väldigt rädd hund äter inte men en något mindre rädd hund kan göra det, så det är värt att prova.
  • Sätt fetvadd i öronen på hunden ett tag innan tolvslaget. Se till att ha vant den vid det ett tag innan!
  • Låt hunden få umgås med säkra, orädda hundar som kan föra över bra känslor hos hunden.
  • Lämna aldrig hunden ensam! Var med den hela tiden och ge den stöttning och hjälp. Låt den få krypa upp hos dig om den vill och var hundens stöttepelare. Tänk på dina egna känslor så att du inte för över dina känslor till hunden. Det är såklart fruktansvärt att se sin vän vara rädd och panikslagen, men försök att hålla dig lugn och trygg. Det kan hjälpa om man själv tittar på tv, lyssnar på en ljudbok så att man kan släppa det som händer på utsidan. Kanske kan det hjälpa hunden lite om du visar lugnade signaler gentemot den som t. ex gäspa, slicka dig om munnen, blinka, vända sidan/ansiktet till etc. Låt den få slicka på en mjukost tub och klia den på bringan eller på något annat ställe som hunden tycker om och blir lugn av.

 

Lycka till och ta hand om er och er fina vän!

 

Comments are closed.