Komplementära behandlingar

Bindvävsbehandling med Thumper
Bindvävsmassage
Myofasciell release (bindvävsstretch)
Kinesiologitaping


Bindvävsbehandling med Thumper

Utöver vanlig massagebehandling så erbjuder vi behandling med Thumper VTMX. För bästa resultat kombineras den med massage.

Thumper är en handhållen massageapparat för hund (och människa) som jobbar med ljudvågor som pulserar ner i vävnaden.  Den går både djupt och brett, och når fram till vävnad som ligger direkt under huden men också de djupare bindvävsstråken som omsluter muskler, leder och ligament.
Den är mycket effektiv för att lösa upp stram och oelastisk bindväv som försämrar blodcirkulation och rörelseförmåga. Den har en gradvis stegring med hertztal från 20–40 impulser per sekund som ger stadiga pulseringar vilket tränger igenom alla muskellager så även de tjockaste musklerna slappnar av och återhämtar sig. Cirkulationen ökar, spänningar släpper och hunden upplever ofta ny energi och smidighet efter behandlingen.


Bindvävsmassage – Myofasciell release

Skillnaden mellan vanlig klassisk massage och bindvävs-massage/behandling är att massagen har som främsta syfte att öka blodcirkulationen i musklerna medan en bindvävsbehandling riktar in sig på vätskeflödet. Man kan med mycket bra resultat kombinera dessa två behandlingsformer.

Syftet är att bearbeta bindväven i muskulaturen genom att rulla huden och därav få bindväven som ligger direkt under huden att släppa taget. Det kan vara smärtsamt för hunden om bindväven sitter fast, så det måste alltid göras med försiktighet.

Behandlingen går ut på att bearbeta den djupa bindväven. Greppen bör vara mjuka och töjande, i bindvävens riktning och hålls under en längre tid.


Bindvävsstretch 

Behandlingen går ut på att töja i bindväven och hunden skall vara avslappnad, helst ligga på sidan. Kroppen ska sedan placeras i ett läge där du får en djup stretch i muskulaturen på ett sätt som omfattar mer än bara extremiteten. Syftet är att  töja en större yta och inte bara i en muskel/muskelgrupp. Detta är en bra metod att ta till när bindväven sitter fast och det inte går att komma åt med bindvävsmassage

Positionen hålls i 2-3 min på hund för bästa effekt.  Denna tid behövs för att signalen/impulsen att spänna sig istället ska släppa.
Man ser oftast på hundens reaktion + i kroppen att det släpper. Har de gått med det länge behövs det repeteras regelbundet

Bindväven ska vara kall för bäst effekt, så hunden ska alltså vara kall & stel vilket gör att man börjar med denna behandling.

För bästa resultat så kör man några gånger under en-två veckor med några dagars mellanrum.


Kinesiologitaping

Kinesioligitaping är en elastisk tape som följer hudens rörelse. Genom elasticiteten finns fortfarande möjlighet till mobilitet.
Det är beröringen av huden som skapar den fysiologiska reaktionen och att använda sig av kinesiologitaping är ett bra sätt att fördröja behandlingseffekten efter annan behandling, t. ex efter massage.

Tejpen fäster i pälsen och lyfter pälsen från huden, vilket skapar reaktion i huden. Detta skapar ett stimuli i receptorerna som i sin tur kommunicerar vidare till CNS. Tapen sitter sedan i ett par dagar och när den lossnar kan man antingen låta hunden vila eller göra om behandllingen.
Tapen fäster lite sämre på hundar med mer päls, men det blir ändå en effekt då pälsen lyfter från huden och skapar då en reaktion

Man tejpar muskler, ligament, lymfa, nerver, fascia, segmenteringar, meridianer och ärr samt även korrektionstaping och använder sig av tapen vid olika problem och skador för att förbättra och förkorta behandlingstiden.

Olika diagnoser och symptom kräver olika typer av behandling och beroende på hur man sätter tapen; i vilken riktning, form, spänning och kombinationer med andra taper så kommer resultatet bli olika. Även vilken färg man använder på tapen kan påverka resultat då man har sett att färgens frekvens påverkar cellerna.

Varför kinesiologitaping?

  • Förbättrar och förkortar behandlingstiden
  • Hjälper till vid avlastning/aktivering av muskulatur
  • Korrektion vid felställningar
  • Stabilisera skadade/ostabila leder, senor & ligament
    Kan användas vid ärrvävnad