Läger och helgkurser

Läs våra bokningsregler här

Personsök, helgkurs
Hållbar noseworkhund – helgläger
Hållbar specialsökhund – helgläger
Hårda spår – helgläger
Friskvårdsläger ”Hållbar hund”
Nos- och aktiveringsläger

Bokningssidan:

Boka tid


Personsök, grund (helgkurs)

Under denna helgkurs får ni lära er grunderna i personsök. Sök är en fartfylld gren där hundarna får lära sig att finna gömda personer i skogen genom att arbeta med vinden.

Kursen är mestadels praktisk med kommer även att innehålla lite teori.

På teoripassen så pratar vi om vad personsök är för något, hur det går till samt lite inlärning och belöning.

Sen går vi ut i skogen och gör en sökruta och ni kommer att få vara figuranter åt varandras hundar. Vi arbetar med en hund i taget och de arbetar lösa, men det går att ha långlina på också om du inte vill ha din hund lös.
Vi kommer att arbeta med både vindövningar samt synliga retningar, dvs pop-uper.

Övningarna individanpassas!

Instruktör: Camilla Lundgren, Baggebo Hundcenter

Antal deltagare: 4 – 6 stycken
Ålder på hunden: Passar alla hundar & åldrar
Pris: 1650:- ink. fika

Nästa kursstart:


Hållbar noseworkhund – helgläger

Under tre dagar med fullt fokus på Nosework utvecklar vi förståelsen för hur du kan träna och arbeta för att få en hållbar noseworkhund. Vi lägger fokus på både den mentala och fysiska delen hos hunden.

Vi kommer att växla mellan praktisk noseworkträning, teori och kortare föreläsningar samt fysisk träning inom ämnet hundens anatomi och fysiologi.

För att få en hållbar noseworkhund krävs både uthållighet, styrka, balans och fokus. Hunden behöver också kunna ta olika anvisningar och ni ska kunna arbeta tillsammans som ett team.

Under lägerhelgen kommer du att få olika verktyg för att ni utvecklas som Noseworkekipage och inför tävling.

Vi kommer att varva praktiska sök i några olika miljöer, prata om hur vi kan förbereda hunden mentalt och fysiskt inför olika uppgifter. Inför kursstarten får du skicka in de utmaningar som du upplever i din träning och vad du önskar få hjälp med.
Vi kommer att göra olika praktiska fys-övningar för att bygga styrka och balans hos hunden för att stärka hundens förmåga att ta sig an miljön och prata om hur du kan hjälpa din hund till en bra fysisk kondition. Ni kommer att få lära er en enklare massagebehandling

Förkunskaper och nivå på kursen:
Ni ska ha startat i tävling i Nosework klass 1 och bör ha ambition att tävla vidare i klass 2 då de praktiska övningarna är inriktade mot klass 2-sök.
Hunden behöver ha godkänt doftprov i klass 1 och behöver inte kunna lagerbladsdoft ännu då vi kan anpassa söken utifrån varje ekipage nivå.

Instruktörer:
Fysträning & friskvård – Camilla Lundgren, Baggebo Hundcenter
Nosework – Malin Helltén, HUNDra

Antal deltagare: 4 – 6 stycken
Pris: 3000:- inkl. fika (ta med egen lunch)

Kursdatum:


Hållbar specialsökhund – helgläger

Under tre dagar med fullt fokus på SBKs nya tävlingsform Specialsök utvecklar vi förståelsen för hur du kan träna och arbeta för att få en hållbar hund inom specialsöket. Vi lägger fokus på både den mentala och fysiska delen hos hunden.

Vi kommer att växla mellan praktisk specialsöksträning, teori och kortare föreläsningar samt fysisk träning inom ämnet hundens anatomi och fysiologi.
För att få en hållbar specialsökshund krävs både uthållighet, styrka, balans och fokus. Hunden behöver också kunna ta olika anvisningar och ni ska kunna arbeta tillsammans som ett team.

Under lägerhelgen kommer du att få olika verktyg för att ni utvecklas som specialsökhundsekipage enligt SBK Specialsök tävlingsform.
Vi kommer att varva praktiska sök i några olika miljöer, prata om hur vi kan förbereda hunden mentalt och fysiskt inför olika uppgifter.
Vi kommer att göra olika praktiska fys-övningar för att bygga styrka och balans hos hunden för att stärka hundens förmåga att ta sig an miljön och prata om hur du kan hjälpa din hund till en bra fysisk kondition. Ni kommer att få lära er enklare massagebehandling

Inför kursstarten får du skicka in de utmaningar som du upplever i din träning och vad du önskar få hjälp med.

Förkunskaper och nivå på kursen:
Hunden ska ha gått grundkurs inom specialsök och kunna detektera röd kong som etikett.
Det är en fördel om ni har startat på inofficiellt specialsöksprov eller har ambitionen att tävla.

Instruktörer:
Fysträning & friskvård – Camilla Lundgren, Baggebo Hundcenter
Specialsök – Malin Helltén, HUNDra

Antal deltagare: 4 – 6 stycken
Pris: 3000:- inkl. fika (ta med egen lunch)

Nästa kursstart:


Grunder i hårda spår (helgläger)

Kursen riktar sig till dig som är instruktör och håller utbildningar inom hund eller till dig som tidigare provat på hårda spår vid något tillfälle. Helgkursen syftar till att ni som instruktörer/ hundförare skall få en fördjupad kunskap i hårda spår, med utgångspunkt utifrån polishunds verksamhet. Thomas kommer inte att leverera några allmänna sanningar, men däremot dela med sig av sin erfarenhet i hur man utbildar en hund i hårda spår.

Kursupplägg:
Fredag em: Hur får jag min hund intresserad av att söka spår på hårda underlag. Teori inom operant och klassik betingning.
Lördag fm: Spårupptagsrutor/Starter
Lördag em: Kortare spår på hårda underlag. Teori kring förarkontext mm
Söndag fm: Spårupptag i olika riktningar, beslutsfattande av hunden
Söndag em: Utveckling av hårda spår, längd osv.

Instruktör:
Thomas Gutenlöv, Canine Education & Communication AB
Thomas har varit polishundförare, instruktör och besiktningsman (L test) sedan 1999. Numera är Thomas nationellt ansvarig för annan myndighets narkotikahundar.

Förkunskap: Påvisande markering på småbitar av kong eller annat föremål. Hunden behöver vara van vid sekundär förstärkare (klicker/belöningsord som release etc.). Hunden ska kunna släppa belöningsföremålet.

Mål: Utveckla hundens spårstimuli på grus & asfalt genom spårupptag och kortare spår.
Syfte: Utveckla hundens nosfrekvens för att kunna spåra med hög koncentration på hårda underlag samt i terrängen.

Arrangör för lägret är HUNDra i samarbete med Baggebo Hundcenter.

Plats: Alingsås (mer info om exakta platser respektive dag kommer i kursbekräftelsen)

Antal deltagare: 
Deltagare med hund – 6 platser
Åhörare – 4 platser

Datum:

Pris & anmälan:
Deltagare med hund: 3900:- (ink. moms)
Åhörare: 1500: – (ink. moms)

OBS: Anmälningsavgiften 1500:- betalas in direkt efter bekräftelse om plats.
Anmälningsavgiften återbetalas ej vid förhinder. Resterande kursavgift betalas senast 20 oktober.

Anmäl via mail: malin.hellten@tillhundra.se.

Friskvårdsläger ”Hållbar hund”

Alla hundar behöver en hållbar kropp, som är stark och står emot yttre och inre påfrestningar, för att få ett så aktivt, skadefritt och långt liv som möjligt. Hur ska vi träna vår hund för att den ska hålla länge? Hur ser vi om något inte stämmer?

Det här lägret handlar om vad vi kan göra för att ge hunden de bästa förutsättningarna att hålla på bästa sätt, hur vi förebygger skador genom att bygga upp hundens kropp från grunden och varför det är så viktigt att träna hela hundens kropp och med variation.

Vi kommer först att börja med en föreläsning där vi pratar allmänt om fysiska och psykiska förutsättningar hos olika raser & individer, om de olika byggstenarna i friskvårdsträningen samt balansen mellan träning, återhämtning och vila. Det kommer även att ges generella träningstips och övningar, men också en genomgång om hur viktigt det är att individanpassa och lära sig titta på sin hund för att kunna se ev. störningar, förändringar i kropp och rörelser så man kan ge den bästa träningen för just den hunden.

Därefter gör instruktören/fysioterapeuten en rörelseanalys och lättare genomgång av de deltagande hundarna innan det är det praktisk träning där vi visar generella övningar som ni får prova med er hund och som vi då också individanpassar utefter er hunds förutsättningar.

Dag två kommer vi även då att börja med en föreläsning med fokus på mer riktad träning mot olika sporter och därefter är praktisk träning med fler övningar. Ni får också en genomgång om balansbollträning, som ni sen får testa med er hund.
Som avslutning visar vi en enklare massagebehandling som ni får testa på er hund.

Antal deltagare: 4 – 6 stycken
Ålder på hunden: Från 6 månader
Krav: Hunden ska vara frisk (inga sjukdomar, skador eller kroniska besvär som kräver specifik träning)
Pris: 2500:- inkl. fika (ta med egen lunch)

Kursdatum:


Nos- och aktiveringsläger

Alla hundar behöver arbeta med nosen och huvudet på något sätt. Det räcker inte att bara gå promenader, utan det krävs även mental stimulans för att hunden ska bli nöjd och tillfredsställd.

Det här lägret kommer ni få prova olika former av nosarbeten som t. ex personsök, personspår, viltspår, uppletande men också få jobba med andra aktiveringsövningar, klicker och tricks för att hitta något som passar er att göra tillsammans.

Vi kommer först att börja med en föreläsning om vad hunden har för grundläggande behov och lite allmän raslära samt belöning- och lekutveckling. Vi kommer också att prata om lite om olika sporter och andra aktiveringsformer innan den praktiska träningen börjar som kommer att varvas med nosövningar och hjärngympa av olika slag

Dag två fortsätter på samma sätt med att varva olika praktiska övningar. Ibland kör vi alla hundarna samtidigt och ibland är det en hund i taget som kör, eller två och två så det finns tid för återhämtning och vila.

Antal deltagare: 4 – 6 stycken
Ålder på hunden: Från 5 månader
Krav: Inga, vi anpassar övningar efter hund och ägare
Pris: 2500:- inkl. fika (ta med egen lunch)

Kursdatum: