INOMHUS AKTIVERING

Nu i dessa tider med mörker, kyla och tråkigt väder när det inte alltid är jättekul att vara utomhus så finns det massor man kan göra inomhus för att aktivera hunden på olika sätt för att trötta ut den. Nu närmar sig nyår också som vilket för många tyvärr är en fruktansvärd tid under flera veckor innan och efter, där man aldrig vet när, vart och om det kommer att smälla. Djur som lever med panikångest, rädslor och stress, som ligger och trycker i ett hörn, som kanske får men för livet efteråt, en del till och med dör.. Många vågar knappt gå ut, och för många innebär detta kortare rastningsrundor/promenader i koppel under dessa veckor som helvetet pågår!

Dagens inlägg ska handla om olika saker man kan göra för att aktivera hunden inomhus, för att stimulera huvud, kropp & nos och som kanske kan få den att klara av denna jobbiga tid lite lättare genom att den har fått arbeta sig lite trött.

__________________________________________________________________________________________________________________________

Nosarbete & problemlösning
Istället för att ge maten i en matskål som tar hunden några sekunder att äta upp, så göm maten (eller andra godisbitar) på olika ställen i olika rum. Lägg dem både högt och lågt, under och på saker, bakom något. Låt dem få kämpa med att få tag på dem. Placera dem på olika hyllplan i en bokhylla, lägg under en matta/handduk/filt (som man också kan vika ihop) eller under/i en burk. Gör det svårare genom att sätta ett lock på burken (som inte sitter superhårt på, eller lägg en matkula under en flat tallrik så får hunden kämpa med att vända runt så att den får tag på godisen. Spara gamla toarullar och vik in kanterna med en godis så får hunden försöka få ut den.
Nosework/specialsök är en utmärkt aktivering inomhus.
Det går givetvis att göra mycket av ovanstående med leksak istället!

Något annat som är mycket bra är en sådan där snuffelmatta som man kan gömma godisbitar/mat i, vilket tar lång tid för hunden att arbeta sig genom . Fungerar jättebra för hundar som hetsäter och man kan t. ex använda den när det kommer gäster för att dämpa att hunden skäller och rusar fram.
Att nosa är en lugnande signal för hunden, som den gör omedvetet för att lugna ner sig själv och andra människor, hundar och djur, så att låta hunden nosa vid tillfällen när den tycker något är jobbigt, blir rädd/stressad/uppjagad/exalterad ect. hjälper den att lugna ner sig själv i den situationen.

Aktiveringsleksaker
Det finns en uppsjö av olika aktiveringsleksaker från t ex Nina Ottoson, Kerstin Malm m.fl i plast, trä och även tyg, där hunden får tänka med huvudet, använda tassar, mun och nos för att få ut godisbitarna, vilket utvecklar deras hjärna och olika kroppsdelar. För hundar som inte är så förtjusta eller svårmotiverade till att ta mat och godis, så kan sådana här spel (eller andra aktiveringslekar/nosarbete) få dem att börja tycka om det, när de får jobba lite för maten och när de tycker något är kul!

Nyttoövningar
Lär hunden att hjälpa till att städa upp t. ex leksaker från golvet och lägga dem i en låda, lägga in tvätt i maskinen, stänga en låda/öppna en låda (inte att rekommendera för hungriga hundar som snor mat), dra av strumporna/sätta på strumpor på dig själv eller andra eller varför inte tända/släcka lampan åt dig, hämta fjärrkontrollen etc. Lär den att hämta en specifik sak som finns i ett annat rum.
Det finns hur mycket som helst att göra med hunden, bara att använda fantasin 🙂


Tricks, kontaktövningar & detaljträning av moment
Passa på nöta detaljer på lydnadsmoment som inte kräver så mycket yta, perfekt inomhusträning! Som t. ex alla delarna som ingår i ett fritt följ eller fjärrdirigering, vittring, krypteknik, stadga inför gruppmoment etc.
Shejpa in olika beteenden som du vill att hunden ska kunna, lär den olika tricks som t. ex tass, sitta fint, buga, rulla..
Att jobba med kontakt och fokusträning är superbra att börja med inomhus som grundträning där det inte är så mycket störningar. Lär hunden att trampa på en target, dutta med nosen i din hand eller på en post-it lapp på vägg/lucka eller golv.

 


Kroppskontroll/bakdelskontroll/fysövningar
Lär hunden att använda sina bakben och få koll på att den har fyra tassar att använda, genom att låta den backa bakåt, uppför en trappa eller upp mot en vägg. Låt hunden stå på en pall med sina framtassar och få den att gå runt pallen genom att trampa med sina bakben åt båda hållen, eller ha en planka som den har framtassarna på och lär den att gå sidosteg genom att använda sina bakben.
Man kan ha olika lådor som hunden ska gå i och stå med alla tassarna. Ju mindre desto svårare såklart.
Att låta hunden få jobba med balansbollar av olika storlekar är något annat som man kan göra och som bygger kroppskontroll, utvecklar balans & koordination. Det som är viktigt med dessa är att de inte är för små så att hunden kröker ryggen, utan heller en lång modell som t. ex en peanut eller äggformad, och att man hjälper och stöttar sin hund samt börjar väldigt korta pass och enkelt, för det är jobbigt både mentalt och fysiskt. Det finns en del risker med detta så det bästa är att man tar hjälp av någon som är duktig så att det inte blir fel eller skador.
Gå slalom mellan benen/koner långsamt är bra för att jobba med rörligheten i ryggen, det är enkelt att utföra inomhus.

Hanteringsträning, massage och mys
Inomhus är ju perfekta platsen för att träna hantering som att titta på tänderna, klippa klorna, borsta genom pälsen, träna på att lägga t. ex tassbandage så att man kan det och hunden är van vid att bli hanterad om det skulle uppstå en skada etc. Ge hunden avkopplande massage framför tvn exemplevis, det stärker er relation, förebygger spänningar, rensar ut slagg och du lär dig känna om hunden känns annorlunda i kroppen någon dag.

Och glöm inte av att mysa och slappna av tillsammans, klappa och gosa mycket i vintermörkret, det ger en massa energi och endorfinkickar <3

Vill man få mer tips på vad man kan göra och hur man lär in vissa av dessa sakerna så är ni välkomna att hänga med på t. ex våra aktiverings- och/eller klickerkurser som vi har. Välkomna att kika runt bland våra kurser!

Comments are closed.